Bodypump op de sportschool is heel erg goed voor je, we leggen later uit waarom. Kan je ook bodypump oefeningen thuis doen? Wat heb je dan nodig en waar moet je op letten?
In de huidige tijd is het niet altijd vanzelfsprekend dat je de sportschool kunt bezoeken. Dus is de vraag actueel of je de bodypump oefeningen thuis kan doen die je anders in groepslessen op de sportschool deed.
We leggen eerst uit wat bodypump is en waar het vandaan komt voor mensen die nog niet weten wat bodypump is. Vervolgens gaan we in op de bodypump oefeningen en wat er nodig is om bodypump oefeningen thuis te doen. Dat kan namelijk prima, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten.
Bodypump – Wat is het?
Bodypump is een workout die meestal in groepslessen op de sportschool wordt gedaan. Je gebruikt een barbell maar ook een aerobic step en de bodypump oefeningen worden op muziek gedaan. Het is bedoeld om jouw kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren. Al jouw spiergroepen worden aangesproken.
De muziek zorgt ervoor dat je wordt opgezweept en met groepslessen wordt je gemotiveerd om jouw grenzen te verleggen. Bodypump is ontwikkel door Les Mills en een gepatenteerd merk. Alleen gecertificeerde instructeurs mogen deze wetenschappelijk ontwikkelde workouts begeleiden. Bodypump is heel populair en dat is niet voor niets. Het is dan ook geen hype maar echt een blijvertje.
Bodypump oefeningen – Voor wie?
Voor wie bodypump oefeningen geschikt zijn? Nou eigenlijk voor iedereen, mits je gezond bent. Twijfel je daarover neem dan eerst contact op met jouw huisarts.
Mannen en vrouwen
Voor mannen en vrouwen. Bodypump heeft ertoe geleid dat vrouwen krachttraining gingen doen en mannen groepslessen. Dat gebeurde natuurlijk al wel maar niet in zulke grote getalen.
Of je nu man of vrouw bent, je moet wel bereid zijn je in te spannen, wil je fitter worden dan moet je aan de bak. Je kan het doen als manier om aan je beweging te komen en fit en vitaal te blijven, maar ook als blessure preventie training voor andere sporten.
Beoefenaars van andere sporten – Blessure preventie
Doe je een sport waarbij je veel eenzijdige bewegingen doet die zich vaak herhalen zoals bijvoorbeeld fietsen, spinnen, hardlopen, lopen op de crosstrainer en (indoor) roeien, dan is bodypump iets voor jou.
Door bodypump oefeningen te doen blijft jouw lichaam in balans en sterk. Je traint alle spiergroepen dus ook spiergroepen die bij jouw sport wat minder vaak aangesproken worden. Hiermee voorkom je blessures.
Jong en oud
Of je nu jong bent of oud, bodypump oefeningen zijn goed voor je. Pas wel op met jonge kinderen, op de sportschool bestaat vaak een leeftijdsgrens (16 jaar). Verder kan iedereen op zijn of haar eigen niveau sporten. Je pas gewoon de zwaarte van de gewichten, het aantal herhalingen of de intensiteit naar jouw eigen kunnen aan.
Bodypump oefeningen thuis – waar op letten?
Nu je weet wat bodypump is en weet of het iets voor jou is om thuis te doen, komen we op het punt waar je op moet letten als je thuis bodypump oefeningen gaat doen.
Als eerste moet je natuurlijk de juiste spullen hebben. Buiten lekker zittende sportkleding, is een barbell in ieder geval nodig en een aerobic step optioneel.
Tenzij je zelf een instructeur bent, is het lastig zelf een workout te bedenken. Zoek on-line naar video’s met bodypump workouts en volg deze. Zet de muziek hard aan, op deze manier lijken jouw bodypump oefeningen thuis het meeste op een les op de sportschool. Je kan ook een on-line abonnement afsluiten.
Barbell
Een barbell is een speciaal voor bodypump ontwikkelde stang met verwisselbare gewichten. Door de juiste zwaarte van de gewichten te kiezen, of alleen de stang te gebruiken, pas je het gewicht aan op jouw mogelijkheden. Niet te licht, want dan heeft de bodypump oefening te weinig effect en niet te zwaar, want dan is jouw workout niet leuk en loop je kans op blessures.
Aerobic stepper
Lees ook onze koopgids aerobic steppers. Een aerobic stepper kan je ook voor andere workouts gebruiken. In de koopgids staat heel veel informatie.
Opbouw van de workout
Een workout bestaat eigenlijk altijd uit een warming up, de kern van de training en een cooling down. Dat is niet specifiek voor bodypump maar geldt bijna voor iedere training voor welke sport dan ook.
De warming up zorgt ervoor dat jouw lichaam klaar is voor de kern van de training. Jouw spieren worden langzaam warm en je hartslag en ademhaling wordt sneller. Je lichaam is aan het eind van de warming up klaar voor een zwaardere inspanning.
Bij de cooling down gebeurt het omgekeerde. Jouw lichaam voert tijdens de cooling down ook nog afvalstoffen uit jouw spieren af. Je herstelt daarom na een goede cooling down sneller van de inspanning die je gedaan hebt tijdens de kern van de training.
De kern van de bodypump workout
Zoals eerder gezegd, op het internet zijn zat videos te vinden met bodypump workouts. Zie bijvoorbeeld het voorbeeld hieronder. Volg de video en je wordt door de workout geleid.
Let op: want er kleven wel nadelen aan wanneer je thuis zonder instructeur aan bodypump gaat doen. Een juiste houding is erg belangrijk, normaal let de instructeur daar op, maar thuis heb je die dus niet. Heb je al veel lessen op de sportschool gedaan dan ben je in het voordeel.
Ben je een beginner doe dan heel voorzichtig en let goed op wat je doet. Het helpt om je core (buik- rugspieren) goed aangespannen te houden. Misschien is het verstandig eerst een paar lessen op de sportschool te doen.
De voordelen (en nadelen) van bodypump oefeningen
Spoten heeft sowieso een heleboel voordelen. Je hoeft echt niet heel zwaar te trainen om je gezonder en fitter te gaan voelen. Verstandig trainen, regelmaat en vol blijven houden is belangrijker dan alles (te veel) uit jouw lichaam te persen. Het moet wel leuk blijven, dan hou je het ook langer vol. Alleen jij kan je eigen grenzen in de gaten houden.
Nu de voordelen op een rijtje:
- Jouw algehele fitheid neemt toe
- Conditie en uithoudingsvermogen wordt beter
- Je traint al je spiergroepen en wordt sterker
- Je verbrand veel (ook na de workout)
- Je slaapt beter
- Je wordt energieker
Nadelen zijn er eigenlijk niet. Deze treden alleen op wanneer je te veel, te zwaar, te fanatiek traint. Dus let op dat je jezelf niet laat verleiden om in deze valkuilen te trappen.
Keulen en Aken zijn ook niet in één dag gebouwd, een rustige en verstandige opbouw heeft op de lange termijn meer resultaat Luister naar je lichaam!
Redactie