☑️ Bekijk hier de beste crosstrainer aanbiedingen in de winkel k

Crosstrainer afvallen – Hoe doe ik dat?

Kan je met trainen op de crosstrainer afvallen? Dat is een vraag die wij regelmatig krijgen. Het antwoord is natuurlijk positief, ja dat kan. We gaan verder in op de vraag hoe je dat dan voor elkaar krijgt. Je wilt natuurlijk wel resultaat van jouw inspanningen op de crosstrainer.

Crosstrainer afvallen – Wat is jouw doel?

In eerste instantie is het belangrijk om jouw doel helder voor ogen te hebben. Je kan natuurlijk zeggen dat je doel is 5 of 10kg (of meer) af te vallen. Wij vragen ons af of dat een doel moet zijn. Misschien is het beter als je als doel stelt dat je gezonder wil leven en je fit en vitaal wilt voelen.
Dat je lichaamsgewicht daarbij gaat veranderen is dan mooi meegenomen. Het is niet het hoofddoel, gezond leven en fit en vitaal zijn heeft nog een heleboel andere voordelen.

Over gezond en fit en vitaal – dat kost inspanning

Je kan natuurlijk met fatburners te gebruiken. Dat lijk een makkelijke weg, maar wij geloven daar niet in. Wij geloven in de combinatie bewegen en gezond eten. Ja, dat vereist discipline, doorzettingsvermogen en de nodige inspanning. Maar daar krijg je ook wel wat voor terug.

Voordelen zijn onder andere dat je hart- en longen sterker worden, je spieropbouw toeneemt en vetpercentage afneemt, je meer energie krijgt en je nachtrust beter wordt. Ook wordt je mentaal weerbaarder. Nadeel is wel dat je gezond en fit en vitaal zijn, lastiger kunt meten dan je gewicht.

Is afvallen makkelijk te meten?

Ja, je lichaamsgewicht is makkelijk te meten, je kan dus ook makkelijk meten hoeveel gewicht je kwijt raakt (of aankomt). Maar: wat je misschien niet weet is dat spieren zwaarder wegen dan vet. Bij hetzelfde lichaamsgewicht kan jouw figuur er dus heel anders uit zien. In plaats van randjes vet rond je middel, gespierde dijbenen en toch hetzelfde gewicht.


Tegenwoordig zijn er slimme weegschalen die jou veel meer informatie geven dan je lichaamsgewicht. Leg je focus wat breder dan alleen op jouw lichaamsgewicht.

Wat er niet bij komt hoeft er ook niet af.


Hoe dan ook bewegen is goed voor je. Je verbrandt extra calorieën. Hoeveel calorieën je verbrand op de crosstrainer is afhankelijk van een aantal factoren. Let er ook op dat als je gezonder wil leven je misschien ook iets aan je voedingspatroon moet veranderen. Het gaat erom dat wat je eet en wat je verbrand in balans is. Is deze balans langere tijd verstoord, dan wordt je te zwaar. Denk niet dat je dit heel snel weer ongedaan maakt. Dit vereist doorzettingsvermogen en gaat niet van de ene op de andere dag.

Hoe pak ik het aan?

Let sowieso op je voeding. Het is zonde als je serieus gaat trainen je het effect weer teniet doet door verkeerde voeding. Weet dat gezond eten ook lekker kan zijn.


Je kan op verschillende manieren trainen op een crosstrainer. Wanneer jouw primaire doel afvallen is dan ben je misschien een beginnende sporter. Inmiddels heb je gelezen dat er nog meer voordelen zijn. Juist als beginnende sporten kan je heel veel vooruitgang boeken, mits je jouw training verstandig op bouwt.
Kies het soort training wat het best bij jou past. Voor beginnende sporters zal dat met name cardio training zijn en pas later ga je dan interval training doen of HIIT (High Intensity Interval Training).

Cardio of HIIT: Het verschil

Zowel bij cardio als bij HIIT train je zowel je hart/longen/bloedcirculatie als je spierkracht. Je zet je hele lichaam aan het werk en je gaat calorieën verbranden. Je spieren hebben brandstoffen en zuurstof nodig om hun werk te kunnen doen.

Het verschil zit erin dat je bij cardio langere sessie op een lage intensiteit doet. Het lichaam krijgt voldoende zuurstof om vetten te verbranden. Wil je vetmassa kwijt raken is dat, zeker voor beginners, de manier om te trainen. Je traint dan ook je spieren, ze worden sterker. Echter niet als een body builder maar als een hardloper. Die hebben duidelijk een ander postuur.

Ben je een geoefend sporter en ben je gewend interval trainingen te doen, dan kan je HIIT gaan doen.
Zoals de naam High Intensity Interval Training al zegt doe je hele intensieve intervallen. Omdat het zo intensief moet, duren de intervallen kort. Je lichaam heeft te weinig zuurstof om vet te verbranden, en zal koolhydraten gaan verbranden. Om koolhydraten te verbranden is namelijk minder zuurstof nodig.

Ben je een beginnende sporter, lees dan alles over een trainingsschema beginners voor de crosstrainer.

Je verbrand dus tijdens beide vormen van trainen koolhydraten, maar de ene keer is de brandstof vet (wat je kwijt wil raken) en de andere keer koolhydraten en geen vet.

Meer informatie

Wil je specifiek buikvet verbranden en vraag je je af wel apparaat daarvoor geschikt is? Lees dan ook ons artikel over buikvet verbranden apparaat. Let wel dat je eigenlijk niet zo kun trainen dat je alleen buikvet verbrand.

Veel gestelde vragen

Hoe vaak crosstrainer afvallen?

Hoe vaak je op de crosstrainer moet trainen om af te vallen hangt af van jouw ervaring met sporten. Ben je een beginnend sporter dan adviseren wij 3 trainingen in een week. Zie ook ons crosstrainer beginners schema.

Hoe veel calorieën verbrand ik met crosstrainer?

Dat is afhankelijk van jouw gewicht, leeftijd, intensiteit en duur van de training. Lees alles over calorieën verbranden op de crosstrainer

Crosstrainer365

Redactie

Wij zijn een enthousiast team van mensen die heel veel sporten en bewegen. We proberen dit enthousiasme over te brengen om andere mensen ook meer aan het bewegen te krijgen. Dat doen we door heel veel informatie te delen op verschillende websites. Deze crosstrainer365 website is daar één van.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.