☑️ Bekijk hier de beste crosstrainer aanbiedingen in de winkel k

Stepper: wat is een stepper?

We leggen hier uit wat een stepper is, welke soorten steppers er zijn en de verschillen tussen deze steppers. Stepper is een soort verzamelnaam voor een aantal verschillende soorten fitness apparaten. Wat al deze soorten steppers gemeen hebben is dat ze bedoeld zijn om jouw fitter te maken. Uiteraard moet je daar zelf ook iets voor doen. In dit artikel gaan we in op de verschillende itvoeringen en de voor- en nadelen van de verschillende steppers.
Ook geven we aan waar een step-workout goed voor is, ook hier geldt weer dat er verschillen tussen de verschillende soorten zijn.

Stepper als verzamelnaam

Als je op zoek gaat naar een stepper is de kans groot dat je heel veel verschillende fitness apparaten vindt. Zo kan je bijvoorbeeld de volgende apparaten vinden:

Hierna gaan we het verschil uitleggen tussen de verschillende soorten steppers. Het ‘steppen’ op een stepper is heel wat anders dan het steppen op een step.

Wat is een stepper?

Een stepper is een fitness apparaat waarmee je ‘stap’ bewegingen maakt. Meestal wordt het trap op lopen nagebootst. Hiermee train je jouw spieren en conditie.

De aerobic step, stepbank of step plank

Dit is misschien wel het oudste step apparaat. Op sportscholen worden er al heel lang step lessen gegeven. Step aerobics was in de jaren 1980/1990 echt een rage. De oudere mensen onder ons weten misschien nog wel dat Jane Fonda (filmster uit die tijd) een instructie video uitbracht die het fitnessen thuis en in de sportschool ongekend populair maakte.

Misschien is dit ook nog wel de beste manier om te ‘steppen’. In tegenstelling tot de andere varianten van een stepper kan je hier meer gevarieerde oefeningen op doen.

Op een aerobic step kan je niet alleen ‘trap op’ lopen maar ook trap af en opzij stappen. Dat zorgt ervoor dat je heel veel variatie aan kunt brengen en je buiten je spieren en conditie ook je coördinatie en evenwicht traint. Buiten dat kan je de aerobic stepper nog op veel andere manieren gebruiken. misschien is het wel een van de meest veelzijdige fitness hulpmiddelen.
Lees ook onze aerobic stepper koopgids en kom achter de mogelijkheden en voordelen.

Mini-stepper

Een mini stepper is een klein fitness apparaat en uitermate geschikt voor thuis gebruik. Op de sportschool zal je ze niet zo vaak zien. Wil je alles over mini-steppers weten, lees dan ook onze mini stepper kooptips. Hierin vindt je niet allen kooptips, maar ook info over trainen en gebruik.

Swing stepper of Twister Stepper

Dit is eigenlijk een variant op de mini stepper. Het verschil zit er in er elastieken met handgrepen aan het apparaat zijn gemonteerd. Dat maakt het mogelijk dat je ook jouw armen traint tijdens je workout. Simpel maar effectief.

Overigens kunnen we nog wel een andere manier bedenken om jouw armen te trainen. Gebruik tijdens jouw workout een paar gewichtjes. Als je deze in je hand houdt en je armen goed meebeweegt ter ondersteuning aan de beweging, train je ook je armen mee.

Stepper en Stairclimber

Eigenlijk is dit een heel ander soort apparaat. Hier is eigenlijk niets ‘mini’ meer aan, maar is dit een serieus groot fitness toestel. Eigenlijk is een stairclimber een soort afgeleide van een crosstrainer. Het verschil met een crosstrainer is dat je geen loopbeweging maakt, maar een traploopbeweging.

Workouts op een stairclimber zijn dan ook veel intensiever dan de op een crosstrainer. Een ander voordeel is dat een stairclimber een veel kleiner vloeroppervlak in neemt als een crosstrainer.

Wat train je met een stepper?

Je wilt natuurlijk weten waarom steppen zo goed voor je is. Algemeen bekend is dat traplopen best wel vermoeiend is. Je hartslag gaat omhoog en je benen worden zwaar. Nu, dat is dus goed voor je, want je zet je lichaam aan het werk. Traplopen is vergelijkbaar met een step-workout.

Je traint je:

  • conditie
  • beenspieren
  • core (buik/rug)
  • coördinatie
  • balans en zelfs
  • armspieren

Het voordeel is dat het op een gelijkmatige manier gaat en je niet heel intensief hoeft te trainen. Juist door met regelmaat rustig te oefenen kan je al heel veel gezondheidswinst behalen.

Denk niet dat je jouw core en armen heel intensief traint. Wil je dat wel dan kan je mischien beter (ook) een roeimachine kiezen. We hebben het dan echter wel over een heel andere tak van sport.

Crosstrainer365

Redactie

Wij zijn een enthousiast team van mensen die heel veel sporten en bewegen. We proberen dit enthousiasme over te brengen om andere mensen ook meer aan het bewegen te krijgen. Dat doen we door heel veel informatie te delen op verschillende websites. Deze crosstrainer365 website is daar één van.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.