☑️ Bekijk hier de beste crosstrainer aanbiedingen in de winkel k

Crosstrainer ergometer – wat is dat?

Wij leggen uit wat een crosstrainer ergometer is en wat de meerwaarde is als een crosstrainer een ergometer is.
Het is handig wanneer je het verschil weet tussen een crosstrainer die geen ergometer is en één die wel een ergometer is. Voor de aanschaf is dat een belangrijk selectie criterium. Bekijk ook de andere dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een crosstrainer. Na de aanschaf is het goed om te weten wat je er mee kunt.

Wat is een crosstrainer ergometer?

Een crosstrainer ergometer is een crosstrainer waar de weerstand (in Watt) exact wordt gemeten.

Let erop dat het per crosstrainer kan verschillen hoe nauwkeurig je het wattage in kunt stellen. Dat verschilt per crosstrainer en is meestal per 1 of 5 Watt nauwkeurig. Het instellen gebeurt elektronisch, dus niet met een draaiknop met een viltremblokje.

Wat zijn de voordelen van een crosstrainer ergometer?

Om te bereiken dat de weerstand exact gemeten wordt moet het wattage controle systeem geijkt zijn. Je weet dan zeker dat de inspanning die je levert op de juiste manier gemeten en weergegeven wordt. Dat maakt de resultaten van jouw training sessies onderling vergelijkbaar. Het zorgt er ook voor dat je jouw resultaten op verschillende crosstrainer ergometers kunt vergelijken als je op verschillende crosstrainers traint. Ook zorgt het ervoor dat je jouw resultaten met die van anderen kunt vergelijken.

Hoe gebruik je een crosstrainer ergometer?

Heb je de beschikking over een crosstrainer ergometer dan kan je daar je voordeel mee doen. Wij leggen hier de mogelijkheden uit en geven aan waar je op moet letten als je op Je kan je training leuker maken door de competitie aan te gaan met andere sporters.

Trainen met een ergometer

Met een ergometer is het mogelijk om op wattage te trainen. Je kunt een interval training doen door de tempo’s en herstelperiodes op een vooraf bepaalde wattage te doen.
Voorbeeld is een ‘minutenloop’, waarbij je 1 minuut snel en 1 minuut rustig loopt en dat b.v. als beginner 10 x herhaalt. Afhankelijk van jou mate van getraindheid is snel 250 Watt en rustig 120 Watt.
Het moeilijke is dat je eerst voor jezelf moet weten welke wattages bij jou passen. Er zijn apps voor de crosstrainer die dat kunnen bepalen voor je. Gebruik je niet zo een app, dan is het een kwestie ‘van gevoel’. Dat is best lastig en leer je door ervaring, begin dan niet te zwaar!

Verschil trainen op wattage versus hartslag

Je kan de intensiteit van een training ook bepalen door op hartslag te trainen. Het idee is hetzelfde, de snelle periodes worden afgewisseld door herstel en snel en rustig wordt aangegeven door een bepaalde hartslag(zone). Ook hier geldt dat je moet weten welke hartslag(zone) bij jou past.
Verder is het zo dat het altijd zo is dat jouw hartslag bij de start van een tempo pas langzaam op zal lopen. Dus hoe weet je dan hoeveel inspanning je moet leveren? Je zou zeggen dat wattage dan slimmer is om van uit te gaan.
Daar staat tegenover dat wattage onder alle omstandigheden gelijk is, maar jouw hartslag ook nog van andere factoren afhankelijk is. Is het heel erg warm, of ben je om wat voor reden nog vermoeid, dan zal jou hartslag sneller omhoog gaan. Dat is een indicatie dat je toch rustiger moet trainen, dit signaal krijg je niet als je alleen op wattage traint. Dus trainen op wattage is OK, maar houd daarbij ook je hartslag in de gaten.

Competitie met anderen

Met een crosstrainer ergometer is mogelijk om jouw resultaten te delen met mensen die jou volgen en kan je virtueel de competitie aan gaan met andere sporters. Dat maakt het trainen leuker in werkt stimulerend. Je moet dan wel over de juiste crosstrainer apps beschikken om dat mogelijk te maken.

Conclusie

Een ergometer maakt het mogelijk om op wattage te trainen. Jouw inspanningen worden exact gemeten en zijn vergelijkbaar. Met de juiste apps kan je virtueel ‘gecoacht’ worden en kun je jouw resultaten delen en de virtuele competitie met andere sporters aan gaan.

Crosstrainer365

Redactie

Wij zijn een enthousiast team van mensen die heel veel sporten en bewegen. We proberen dit enthousiasme over te brengen om andere mensen ook meer aan het bewegen te krijgen. Dat doen we door heel veel informatie te delen op verschillende websites. Deze crosstrainer365 website is daar één van.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.