☑️ Bekijk hier de beste crosstrainer aanbiedingen in de winkel k

Crosstrainer of roeitrainer – Wat is de beste keuze?

Wil je een crosstrainer of roeitrainer aanschaffen en twijfel welk apparaat voor jou het meest geschikt is. Wij brengen de verschillen crosstrainer vs roeitrainer voor je in kaart. Lees verder en ontdek of je een crosstrainer of roeitrainer moet kiezen op basis van de verschillende eigenschappen van deze fitness apparaten.

Jouw wensen en doelen met betrekking tot het thuis trainen kan je dan afzetten tegen deze eigenschappen. Heb je de keuze gemaakt dan moet je nog kiezen welke crosstrainer of roeitrainer voor jou geschikt is.

Crosstrainer of roeitrainer – bepaal jouw wensen en doelen

Het is goed om voor jezelf op een rijtje te zetten wat jouw wensen en doelen zijn. Dat gaven we al eerder aan. Om je hierbij te helpen een overzichtje van waar je zoal aan kan denken:

 • Waarom wil je gaan trainen?
  Ben je een beginnend sporter of heb je al ervaring? Deed je al aan sport en welke sport dan? Moet de workout aansluiten cq ondersteunen bij andere sporten?
 • Trainingsdoel

Wil je intensief trainen of wil je alleen maar meer bewegen met b.v. als doel af te vallen? Of wil je juist spierkracht opbouwen? En welk deel van jouw lichaam wil je dan het meeste oefenen?

 • Blessures / revalidatie
  Heb je last van blessures, ben je aan het revalideren? Overleg dan eventueel ook met jouw fysio therapeut wat voor jou het beste is.
 • Ruimte in huis, wat willen eventuele huisgenoten?
  Denk na of je voldoende ruimte in huis hebt en of eventuele huisgenoten ook het fitness apparaat willen gebruiken.
 • Ben je langer dan 1,90m of bovengemiddeld zwaar?

Crosstrainer vs roeitrainer – De overeenkomsten

Wanneer je de crosstrainer versus roeitrainer bekijkt zijn er niet alleen verschillen maar ook overeenkomsten. Sporten cq bewegen is goed voor je, deze voordelen gelden zowel voor een crosstrainer als een roeitrainer.
Thuis sporten heeft voordelen, je hoeft niet naar de sportschool, je kan het op ieder tijdstip doen dat het jou uitkomt, je betaald geen contributie voor de sportschool, als het slecht weer is kan je gewoon sporten. Nadeel is de kosten van een fitnessapparaat, maar dat geldt voor zowel een crosstrainer als een roeitrainer.
Ben je langer dan 1,90m en/of wat zwaarder, dan is niet iedere crosstrainer of roeitrainer geschikt. Let op dat je een fitness apparaat koopt wat voor jou lichaamslengte en gewicht ok is.

Overigens kan je in beide gevallen al goedkoop een crosstrainer of roeitrainer aanschaffen.

Crosstrainer of roeitrainer – De verschillen

Wanneer we kijken naar een crosstrainer of roeitrainer zijn er wel wat verschillen aan te geven. We proberen ze hier duidelijk te maken.

Beweging

Trainen op een crosstrainer lijkt op een (hard)loopbeweging. Trainen op een roeitrainer, je raad het al, lijkt meer op roeien.
Train je voor een specifieke sport, b.v. hardlopen en wil je terugkomen van een blessure dan is een crosstrainer misschien het meest geschikt. Ben je een (wedstrijdroeier) dan is de keuze waarschijnlijk ook al snel gemaakt. Voor andere sporten leggen we iets meer uit over spiergebruik op de verschillende apparaten.

Spiergebruik en techniek

Bij een crosstrainer  gebruik je het meeste je benen en in mindere mate je bovenlichaam. Denk aan wandelen, nordic wandelen of hardlopen. Jouw beenspieren doen het meeste werk en je bovenlichaam ondersteunt slechts deze beweging. Het voordeel is dat er geen schokbelasting op je spieren komt zoals bij hardlopen. Dit is ongeacht de intensiteit van je workout.
Crosstrainen is laagdrempelig, je hoeft weinig aan je techniek te werken, dat gaat als het ware vanzelf. De kans op blessures is nihil, alleen bij een te steile opbouw van je trainingen loop je kans op (overbelastings)blessures.

Tijdens een roeitrainer workout gebruik je niet alleen je beenspieren maar ook je core en spieren in je bovenlichaam. Zoals je armen, schouder- en rugspieren.
Hierdoor verbrand je meer koolhydraten, maar zal een workout ook sneller ‘zwaar’ worden. Voordeel is dat je dus ook je core en je bovenlichaam traint. Een sterke core is altijd  goed, ook voor bijvoorbeeld hardlopen en fietsen  is een sterke core belangrijk.
Voor trainen op een roeitrainer is een juiste houding essentieel om geen blessures (rug, knieën) op te lopen. Zeker in het begin is het goed om de juiste techniek en roeibeweging aan te leren.

Afvallen – Crosstrainer of roeitrainer?

Is afvallen jouw doel? Eigenlijk maakt het dan niet uit, zowel met workouts op een crosstrainer als op een roeitrainer val je af. Belangrijk is dat je kiest wat je leuk vindt. Dat wat je leuk vindt houd je het langste vol en afvallen is iets waar je niet in korte termijn succesvol in bent. Je moet echt in langere termijn denken.
Voordeel van een roeitrainer is dat je meer spieropbouw bereikt. Spieren verbranden ook in rust koolhydraten, dus dat is gunstig. Op beide toestellen kan je prima op lage intensiteit (vetverbranding) trainen als beginner, maar ook intensievere trainingen doen. Wil je echt heel zwaar en intensief trainen dan kies je voor een roeitrainer.

Lees ook

Afvallen crosstrainer
Roeitrainer en afvallen

Plussen en minnen – Crosstrainer vs roeitrainer

Crosstrainer

✔️ Neemt tijdens gebruik minder vloeroppervlakte in
✔️ Laagdrempelig, geen moeilijke techniek
❌ Met name beenspieren worden getraind, core en bovenlichaam worden minder getraind

Roeitrainer

❌ Tijdens  gebruik groter vloeroppervlak nodig
✔️ Goed voor meer spiergroepen (benen, core en bovenlichaam)
✔️ Zwaardere workouts zijn mogelijk, meer competitief
❌ Goede beweging (houding, techniek) is nodig, dit moet je eerst aanleren
❌ Bij foute techniek kans op rug- en knieblessures

Veel gestelde vragen

Wat is beter crosstrainer of roeitrainer?

Over het algemeen is een crosstrainer beter als je met (hard)lopen vergelijkbare workouts wil doen. Met een roeitrainer kan je workouts doen waar je zowel je benen, core als bovenlichaam wilt trainen. Op een roeitrainer kan je een workout veel zwaarder maken omdat je meer spiergroepen zwaar belast.

Een hometrainer of roeitrainer kiezen?

Bij een hometrainer gebruik je met name je benen en bij een roeitrainer meerder spiergroepen. Afhankelijk van jouw doel, fietsen of een full body workout kies je een hometrainer of een roeitrainer.

Afvallen crosstrainer of roeitrainer?

Op zowel een crosstrainer als roeitrainer kun je aan je gewicht werken. Met een roeitrainer bouw je meer spieren op. Spieren verbranden ook in rust koolhydraten, maar zijn zwaar.

Crosstrainer365

Redactie

Wij zijn een enthousiast team van mensen die heel veel sporten en bewegen. We proberen dit enthousiasme over te brengen om andere mensen ook meer aan het bewegen te krijgen. Dat doen we door heel veel informatie te delen op verschillende websites. Deze crosstrainer365 website is daar één van.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.